TOP termékek

Regisztrált vevőink 2% árengedménnyel vásárolhatnak!

Blog

Miben segítenek a szörfboltok?

Hollósi Péter
Hollósi Péter
2022.11.05 07:53
Miben segítenek a szörfboltok?

Ha ezt a cikket olvasod, akkor biztosan megmozgatta a fantáziád a windsurf. Elsőre egyszerűnek tűnik, de ha belemélyedsz, kiderül, hogy már maga a felszerelés kiválasztása is nagyon bonyolult lehet. A szörfkereskedők nagyon sokat tudnak segíteni, nem azért mert olyan csodálatosak, hanem mert rengeteg plusz információt adnak nekik a gyártók és még több visszacsatolást kapnak a korábbi vevőiktől, akik sok esetben jó barátaik, hiszen sok időt töltenek együtt a vízen és személyes tapasztalatuk sem kevés.

A teljesen kezdők vannak a legnagyobb gondban. Általában pár évre előre kellene gondolni a szörf kiválasztásakor, de nem lehet átugrani a fokozatokat. Ha valaki középhaladóknak való, azaz 100-120 literes deszkát választ elsőnek, garantáltan elmegy a kedve hamar, mert ezekkel egyszerűen lehetetlen tanulni, a deszka túlságosan instabil, nem lehet rajta felhúzni a vitorlát, és ez a teljes további folyamatot ellehetetleníti. Két-három szezon után viszont pont ezek a deszkák adnák a legnagyobb örömöt. Ráadásul a deszka térfogata és a vitorla felülete egyéntől is függ, nem csak a tudástól. Vannak ökölszabályok, mint például, hogy tanulásra a sportoló súlya plusz kb. 50 literes deszka a minimum, de a vásárlók pénztárcája nagyon sokszor kompromisszumokra késztet. Abban biztos lehetsz, hogy az új, kifejezetten oktatásra szánt, svertes, minimum 80cm széles, 3 méter alatti, 170-200 liter körüli deszkák a legjobbak az első lépésekhez, de a pár éve hódító felfújható SUP deszkák között is van pár (pl. Simmer Makana), amire vitorlát lehet szerelni és ezek is megfelelők az első lépésekre illetve strandszörfözésre. Ilyenkor még nem fontos, hogy erős szélben vagy nagy hullámok között mi, hogyan adná a legnagyobb teljesítményt, a jó kezelhetőséget és végsebességet. A gyártók többsége komplett kezdő vitorlázatot is kínál (például Gunsails LiteRide), ahol 100%, hogy passzol az árboc és bum hossza és típusa a vitorlához. A cél, hogy jobb- és balcsapáson, egyszerű fordulóval - szél felé – eljussunk pár száz méterre, majd vissza a kiindulási pontra. Elég sok mozgást és egyensúlyt kell összehangolni ehhez az egyszerű művelethez, meg kell érteni a szörf fizikáját és „látni” kell a szelet is. Ha ez megy, ami szabadidődtől függően pár hónap is lehet, akkor érdemes tovább lépned, azaz nagyobb szelekbe is bemerészkedni. Ha nagyobb a szél az eredeti, 4-5 m2-es tanulóvitorla is soknak tűnhet, de csak elsőre. Jó technikával a siklás élvezetes lesz, és egyre nagyobb vitorlázattal egyre gyorsabb leszel. Ez a fázis a freeride deszkák és vitorlák terepe, itt az idő 130 liter körüli deszkára váltani és 6m2 körül választani vitorlát. A többi kiegészítőt, árbocot és bumot, a gyártók és kereskedők ajánlása szerint érdemes megvenni. Hirtelen sok paraméter kerül a képbe: azonos térfogatú deszkák különböző formákkal, hossz- és szélességi méretekkel, vitorlák erősítésekkel, stabilabb/lágyabb profillal, árbocok több hosszban, különböző karbontartalommal, dinamikával és ívvel, szkegek formája, bumok anyaga, de még a ruházat is és egy csomó olyan dolog, amit érdemes tapasztaltabb sporttársakkal megvitatni vagy bízni a kedvenc boltodban.
Két kihívás lesz, amit muszáj meglépni. Az első a trapézolás, azaz a karok tehermentesítése, a második pedig a wasserstart, azaz a vízből indulás. Ha mindkettő megy, akkor a vízen töltött idő megsokszorozódik, és az esések után sem lesz megterhelő újraindulni. Ki fog nyílni a világ és akár a motorsportban, eldöntheted, hogy krosszozol vagy pályázol, azaz a hullámok felé indulsz, vagy a tempósabb szlalomszörfözés felé sík vízen, erős szélbe vágysz vagy inkább mégse, netán foil szörföznél, freestyleoznál. Érdemes a tengerek és szeles helyek felé venni az irányt, mert nem elég megvenni a profi szörföt! Hiába a jó felszerelés, ha keveset vagy vízen.
Keresd a szörfösök társaságát, órákat tudnak beszélni arról, hogy milyen hibákat követtek el pályafutásuk alatt, de még inkább arról, hogy micsoda fantasztikus élményeket, milyen csodálatos helyeken éltek át. A windsurf sok sportágnál bonyolultabbnak tűnik, már maga tanulás folyamata is hosszú, sőt életen át tart, de pont ezért - és ezt idei közvéleménykutatásunk is megerősítette - hogy erős elköteleződést jelent. A szörfösök jóval több, mint fele több mint 20 éve űzi ezt a sportot, amihez a természetközeli, környezettudatos, laza életmód is hozzá tartozik. Ennyien nem tévedhetnek! Lépj be a legmenőbbek közé!