TOP termékek

Regisztrált vevőink 2% árengedménnyel vásárolhatnak!

Blog

Disztribútori találkozó Tarifán

Hollósi Péter
Hollósi Péter
2022.10.28 08:53
Disztribútori találkozó Tarifán

Márciusban Spanyolországban tartották a Goya / Quatro / MFC márkák disztribútori meetingjét. Erre, mint a hivatalos hazai képviseletet, természetesen most is meghívtak, és örömmel el is fogadtuk.
Miért fontos ez az esemény szörfös körökben?

A cégcsoport ugyan nem a legnagyobb a világon, de vitathatatlanul a sportág csúcsát képviselik. Az alapítók között Francisco Goya, volt windsurf világbajnok és Keith Teboul deszkatervező neve csenghet elsősorban ismerősként. Mellettük Jason Diffin, korábban a SimmerStyle, jelenleg a Goya vitorlák tervezője és az egyedi és utánozhatatlan Pio Marasco az MFC szkegek atyja is legalább ekkora nevek a szakmában. A csapat Levi Siver, Marcilio Browne és rengeteg profi team riderrel lett teljes. Az említett nevek, a Maui (Hawaii) fejlesztő és tesztközpont bebetonozta a helyüket az élvonalba, hiszen hogyan lehetne egyáltalán csak a közelébe kerülni azoknak a lehetőségeknek és annak a tudásnak, amit majd 40 éve ezek az emberek felhalmoztak, sőt a munkájuk, tesztjeik és kedvtelésük napról napra bővít.
A motivációjuk túlmutat az elérhető profiton, céljuk egyértelműen az, hogy a windsurf világ éllovasai maradjanak és a lehető legjobb felszereléseket fejlesszék a vásárlóiknak.
Visszatérve a találkozóra, most sem csalódtunk. A cég - ahogy ők fogalmaznak – organikusan növekszik, hiszen versenyzők tucatjai szeretnének a csapatba kerülni és a vevői igények is azt mutatják, hogy a gyártás mennyiségi korlátait feszegetik. Mindemellett megmaradt a családias légkör, a közös vacsorákon és privát megbeszéléseken kötetlenül tudtunk a nagyokkal beszélgetni. Az országok márkaképviselőivel is egyre jobb a kapcsolatunk, elég sok meghívást kapunk a világ minden részére ?.
A feszes napirend az európai elosztóraktár megtekintésével kezdődött. Idén duplájára növelik a raktárt és annak ellenére, hogy ezekben a nehéz időkben késik a gyártás, impozáns raktárkészletet láthattunk. A következő három nap, hasonló rend szerint működött, délután kettőig a deszkák, majd a vitorlák, a foil-ok, wingek és kiegészítők prezentációi folytak. Délután tesztlehetőség várt, bármit ki lehetett volna próbálni, de sajnos szél híján ezt most ki kellett hagyjuk.
A windsurf fejlesztések irányát nehéz átadni, de a rengeteg finomhangolás mellett jellemző az új, korszerűbb anyagok használata, és ezek kombinálása. A fő csapás az, hogy az egyes deszkákat és vitorlákat a versenyzői stílusok szerint dedikálják. A vásárlóknak azt ajánlom, hogy ne a dizájnt, hanem azt nézzék, hogy mire szeretnék használni a szörfjüket. Mindenki megtalálja a kedvére valót kezdőtől a profiig. A vitorlák tervezésekor kiemelték, hogy típusonként nem csak egy méretet tökéletesítenek és azt skálázzák át a többi méretre, hanem minden egyes méret külön prototípus és tesztfázison megy keresztül, addig amíg a piacra kerül. A termékpaletta új eleme a WING. Ez egy felfújható, kézben tartható szárny – talán félúton a szörfvitorla és kite ernyő között. A wingek fejlődése robbanásszerű. A velük párhuzamosan fejlődő foil-okkal és wingfoil deszkákkal teljesen új sportág született. Gyenge szélben és akár kisebb tavakon is könnyen használható eszközök, amik a hullámszörfözés élményét adják sík vízen is, hullámos vízen pedig megkímélnek a sok evezéstől, nagyságrendekkel megnövelve a siklásban töltött időt. Hab a tortán, hogy a wingfoil felszerelés sokkal könnyebben szállítható, mint a windsurf és valami hasonló növekedés várható, mint a felfújható SUP deszkák elterjedésekor. A wingek fejlődésével a foil-ok is sokat változtak. Eleve egy univerzális eszköz, hiszen használható windszörfön (windfoil), foil-hullámszörfként, foil-kite deszkán, de akár sup-on is, ha azt tengeri hullámokon használjuk és természetesen wing-deszkákon. Felépítésük szerint az alu-karbon hibridek kezdőknek, az alacsony árkategóriában, a full-karbon profi felszerelések, pedig verseny célokra valók, de a felhasználó súlya, tudása és a szél erősség, valamint az elérendő sebesség alapján kell választani a palettáról.
A szörfözésről ebben a pár napban le kellett mondjunk, pedig Tarifa a világ szél fővárosa – the wind capital. Egész évben szörfözhető a vízhőmérséklet és lényegében a napok 70-80%-án fúj a szél, a gyengébb napokon wingfoil és kiteriderek, a vadabb nyári napokon az igazi szörfösök uralják a közeli spotokat, mint Valdevaqueros, Bolonia, Canos de Meca és a városi Los Lances és Playa chica partok.